Blog Layout

De mens achter de functie

jan 20, 2024

De mens achter de functie

Annelijn de Gier

Columnist

Je kent het vast wel: de muziek van een bepaalde artiest leuk vinden, om er vervolgens achter te komen dat de mens achter de artiest helemaal niet zo’n goed persoon is. De twee opties die dan verschijnen zijn 1) stoppen met naar de artiest luisteren, omdat je de persoon niet kunt steunen, en 2) kop in het zand steken en blijven luisteren, omdat je de persoon en de muziek van elkaar kunt en wil scheiden.


Waar wil ik heen met deze analogie? Op de sociale media zie je vaak gebeuren, dat politici en bewindslieden voor van alles en nog wat worden uitgemaakt omwille van hun mening en hetgeen dat ze moeten uitdragen vanuit de partij of het kabinet. Daarbij wordt ook hun persoon betrokken en willen mensen over integriteit praten. Dit gaat inderdaad veel te ver, daar ben ik het mee eens, maar er zit denk ik meer achter dan wat je op het eerste gezicht ziet. En dat grijpt terug op bovenstaand voorbeeld.


Zwart-wit

Het is fijn om de wereld zwart-wit te kunnen indelen. Dat wil zeggen dat de ander fout is, omdat diegene niet jouw mening deelt. Een ander voorbeeld is de politicus of het bewindslid fout noemen, omdat diegene vanuit weliswaar goede intenties niet tot jouw conclusie gekomen is. Het is erg makkelijk om in het reflex te schieten dat degene tegen je is en niet jouw bestwil voor ogen heeft. Het is dan ook begrijpelijk dat veel mensen dat doen, wanneer ze niet het reilen en zeilen kennen van het brede politieke proces. 


Hiermee wil ik niet voorbijgaan aan het leed dat door beleidskeuzes ontstaan is, denk bijvoorbeeld alleen al aan de toeslagenaffaire. Dat was ongehoord en had niet mogen gebeuren. Nu nog komen mensen daarop terug en is de pijn zichtbaar aanwezig. Het is alleen de vraag in hoeverre beleidsmakers tijdens het besluitvormingsproces die gevolgen voor ogen hadden kunnen zien. Al is dat
een andere discussie.


Een kernwoord hierbij is dan intentie. Achter de intenties schuilt namelijk het hart van de mens achter de functie. Ik geloof namelijk niet dat mensen politiek actief zijn, puur om anderen het leven zuur te maken. Uiteindelijk heeft iedereen een betere wereld voor ogen en streven ze daarnaar. De verschillen zitten slechts in de invulling ervan en de weg ernaartoe. Het is dan ook goed om dit gegeven in het achterhoofd te houden wanneer je bepaalde beslissingen niet begrijpt of je je er niet in kunt vinden.


Reacties

Hoe mensen in hun sociale interacties met elkaar omgaan, doet er dan ook zeker toe. Je leert het al in de Kanjertraining van de basisschool: jouw woorden kunnen een negatieve impact hebben op anderen. Wees je dus bewust van wat je zegt, als je je frustraties uit. Toch lijkt dit het ene oor in en het andere oor uit te zijn gegaan, wanneer je de reacties onder de tweets van politici en bewindslieden ziet. Sigrid Kaag werd uitgemaakt voor een heks, Gert-Jan Segers voor een farizeeër. Daarbovenop kunnen nog eventueel doodsverwensingen komen of andere narigheden. Sommige mensen kunnen daar beter tegen dan anderen. Ook zou je kunnen zeggen dat het een bijkomstigheid is van een publieke functie of anderzijds aanwezigheid. Desalniettemin is dat geen reden of rechtvaardiging.


Daarnaast denk ik dat hierin de kern van waarheid zit in het intussen uitgekauwde begrip cancelcultuur. Als je namelijk maar genoeg drek over iemand heen gooit, kan diegene de handdoek in de ring gooien en stoppen met zijn of haar werk. Dit is het geval geweest bij Sigrid Kaag. En dat is lesboek pesten, precies hetgeen wat de Kanjertraining wil voorkomen en tegengaan. Voorafgaand aan het pestgedrag is men namelijk de mens achter de persoon of functie uit het oog verloren. 


Als je het oneens bent met beleidskeuzes of politieke opvattingen, stel vragen of weerleg degene met inhoudelijke argumenten. Wees oprecht geïnteresseerd in iemands beweegredenen. Vind de mens achter de functie terug. Die leeft namelijk en is aanwezig. Ik denk dat we allemaal niets liever zien dan een gezonde debatcultuur. Echter moeten wij daar wel allemaal onze bijdrage in leveren. Het begint en eindigt uiteindelijk bij onze omgang met de medemens.

14 sep, 2024
Wierd Duk en de gevaren van de polarisatie
23 aug, 2024
Een gezonde vaderlandsliefde
16 aug, 2024
Het is tijd dat conservatieve christenen kleur gaan bekennen
10 aug, 2024
Een oproep tegen blasfemie
03 aug, 2024
Wanneer werk privé, of privé werk wordt
27 jul, 2024
Kamala is on fire
19 jul, 2024
Tijd voor samenwerking
06 jul, 2024
Eenheid van kabinetsbeleid
13 mrt, 2024
Sta aan de kant van de democratische rechtsstaat
09 mrt, 2024
De formatiepoging met de PVV is mislukt!
Meer posts
Share by: