Blog Layout

Genoeg gedonder

jul 19, 2024

 

Tijd voor samenwerking

Wouter de Reus

Columnist

Het heeft even geduurd, maar het nieuwe kabinet is eindelijk geïnstalleerd. Premier Dick Schoof heeft het vertrouwen van een meerderheid in de Tweede Kamer gekregen en mag leiding geven aan wat door sommigen het meest rechtse kabinet ooit wordt genoemd. Wat direct opviel, was de ongemakkelijke houding van de Nederlandse politici. De debatten waren vaak beschamend. Genoeg gedonder: Er is een nieuwe realiteit, en het is tijd om daarnaar te handelen. Ga samenwerken!


De tijd van jammeren over de verkiezingsuitslag is voorbij; er is werk aan de winkel. Deze zomer zou in het teken moeten staan van bezinning en strategie. Hoe gaat oppositie worden gevoerd? De linkse partijen, met name GroenLinks-PvdA, moeten beseffen dat de mensen voor wie ze zich inzetten zich niet door hen vertegenwoordigd voelen. Uit analyses blijkt dat de arbeidersklasse aanzienlijk ondervertegenwoordigd was bij stemmers van de linkse combinatie bij de laatste verkiezingen. Het huidige getouwtrek doet geen recht aan de keuze van deze afgehaakte kiezers. Laat zien met welke plannen je de mensen weer wilt binden.


Dit geldt overigens niet alleen voor de linkse partijen, maar misschien juist nog meer voor de middenpartijen. Deze partijen lijken de afgelopen weken de juiste richting te hebben gekozen. Mensen hebben behoefte aan een boodschap van hoop, niet aan het hekelen van elkaar. Laat zien wat jouw plannen zijn, kom met initiatiefvoorstellen, en presenteer al je ideeën breed. Maar stop met het spelen op de man.

Het vertrouwen in dit kabinet is laag, en de fundering is broos. Als het kabinet klapt, moet er wel opnieuw worden samengewerkt. En als je nooit de verbinding zoekt, wordt dit verdraaid lastig. In plaats van te blijven hangen in negatieve campagnes en persoonlijke aanvallen, moeten politici aan beide zijden van het spectrum zich richten op constructieve voorstellen en samenwerking. Alleen zo kunnen we vooruitgang boeken en het vertrouwen van de burgers terugwinnen.


Maar niet alleen de oppositie dient haar gedrag aan te passen. Juist de coalitiepartijen moeten nu hun verantwoordelijkheid pakken. De manier waarop de coalitiepartijen in discussie gingen en MP Schoof direct voor het blok zetten, is destructief. De afgelopen jaren is het veel te gemakkelijk gebleken om politiek te bedrijven met simpele oneliners, halve waarheden en verhitte debatten waarin meer op de man werd gespeeld dan op de inhoud. De coalitie moet in deze nieuwe werkelijkheid opereren als een team en de oude werkwijze loslaten. Want ook voor hen geldt dezelfde boodschap. Als de fundering broos blijft, is het zo gedaan met hun plek op het pluche en hebben ze precies niets veranderd. Zie dan maar eens een nieuwe coalitie te vormen als de tendens alleen maar negatief is gebleven.


Mijn oproep voor de Tweede Kamer is simpel: ‘Pak je rol, bestuur ons land en werk samen’. Samen kom je immers verder dan alleen.

14 sep, 2024
Wierd Duk en de gevaren van de polarisatie
23 aug, 2024
Een gezonde vaderlandsliefde
16 aug, 2024
Het is tijd dat conservatieve christenen kleur gaan bekennen
10 aug, 2024
Een oproep tegen blasfemie
03 aug, 2024
Wanneer werk privé, of privé werk wordt
27 jul, 2024
Kamala is on fire
19 jul, 2024
Tijd voor samenwerking
06 jul, 2024
Eenheid van kabinetsbeleid
09 mrt, 2024
De formatiepoging met de PVV is mislukt!
08 mrt, 2024
Het moederprobleem
Meer posts
Share by: