Randy Snoyl
Oprichter | columnist
Dinsdag 5 november is het zover: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een dag die wij in Nederland, zoals altijd, op de voet volgen. De fascinatie voor de Amerikaanse politiek is begrijpelijk; het presidentschap daar heeft wereldwijde impact. Toch is er iets wat me steeds meer dwarszit: de manier waarop sommige Nederlandse “Amerikakenners” de verkiezingen bespreken. Neem bijvoorbeeld figuren als Raymond Mens, die vaak vrijwel klakkeloos de talking points van Amerikaanse conservatieve media zoals Fox News herhalen. Het lijkt erop dat er een evenwichtige race wordt voorgespiegeld, alsof Trump en Harris simpelweg twee uiteenlopende visies vertegenwoordigen.
Maar laten we eerlijk zijn: de olifant in de kamer is dat Donald Trump meer dan een gewone politieke tegenstander is. Hij is iemand die tijdens zijn vorige presidentschap openlijk flirtte met antidemocratische ideeën. Hij probeerde een staatsgreep te plegen bij de vorige verkiezingen, heeft gedreigd om politieke opponenten zoals Nancy Pelosi en Adam Schiff te laten arresteren, en kondigt aan het leger in te zetten tegen burgers die het niet met hem eens zijn. En dan zou Kamala Harris moeten praten over zaken als zwangerschapsverlof of koopkrachtreparatie? Het is alsof je het behang in een brandend huis bespreekt.
Toch blijft de grote vraag: wie gaat er dinsdag winnen? De peilingen geven ons weinig duidelijkheid. Vandaag, 2 november 2024, zijn de cijfers exact 50/50. Zowel landelijk als in cruciale swing states is het spannend tot het laatste moment. Het zou eenvoudig zijn om geen voorspelling te doen en mezelf in te dekken tegen de mogelijkheid van een fout. Maar dat is te makkelijk. Dus ik ga het zeggen: ik durf te voorspellen wie er gaat winnen.
Mijn voorspelling is natuurlijk niet zomaar een gok. Ik ben de peilingen diepgaand gaan analyseren. Niet alle peilingen zijn gelijk: sommige staan bekend om hun partijdigheid en andere hebben een slechte reputatie. Die laat ik dus links liggen. Daarnaast kijk ik naar de demografische details: hoeveel vrouwen en mannen steunen een bepaalde kandidaat? En hoe ziet de steun er binnen verschillende bevolkingsgroepen uit? Komen deze cijfers overeen met de algemene peilingen? Tot slot laat ik me inspireren door enkele meestervoorspellers, zoals Alan Lichtman en Michael Moore, die bijna altijd goed zitten met hun voorspellingen.
En dan zijn er natuurlijk de vroege stemmen. Met 50 miljoen stemmen dat al vóór de verkiezingsdag is uitgebracht, hebben we waardevolle data in handen over wat kiezers mogelijk gaan doen. Deze mensen worden vaak gepeild op hun keuze, en die gegevens zijn veelbelovend.
Na al deze analyses kom ik tot een duidelijke conclusie: de winnaar van de verkiezingen zal Kamala Harris zijn.
Toch is mijn voorspelling hiermee niet helemaal afgerond. Wat gaat Trump doen als hij verliest? Met zekerheid zal hij zijn nederlaag niet erkennen. Trump heeft al laten doorschemeren dat hij de verkiezingsuitslag zal betwisten als hij verliest. Rechtszaken en beschuldigingen van verkiezingsfraude zullen vrijwel zeker volgen zodra Harris en haar running mate Tim Walz als winnaars worden uitgeroepen.
Hoe het ook uitpakt, de komende week zal Amerika, en de wereld met haar, op het puntje van hun stoel zitten. Eerst de verkiezingen, daarna zullen we wel zien wat volgt.