Blog Layout

Wat als de formatie mislukt?

feb 06, 2024

Wat als de formatie mislukt?

Randy Snoyl

Oprichter | columnist

Een vraag die de politieke arena al meer dan 70 dagen in zijn greep houdt, terwijl de klok onverstoorbaar doortikt. De droom van een "rechts" kabinet lijkt verder weg dan ooit, met partijen die, behalve hun afkeer van immigranten, weinig gemeen hebben. Financieel en ideologisch wringt het aan alle kanten.


De VVD, NSC, PVV en BBB zitten niet op één lijn, zelfs niet in hun afkeer van bepaalde groepen immigranten. En terwijl de VVD als een havik waakt over de overheidsfinanciën, lonken de andere partijen naar de kiezers met beloften van gratis bier, zonder degelijke doorrekeningen van hun programma's.


Intern rommelt het ook. De NSC lijkt de stekker uit de formatie te willen trekken, terwijl de VVD GroenLinks/PvdA al afschrijft als onbetrouwbaar. Nieuwe verkiezingen zijn geen aantrekkelijke optie, met de vrees dat het resultaat niet veel anders zal zijn.


Dus, wat rest er? Een minderheidskabinet lijkt mogelijk, maar vereist gedoogsteun en een stabiele basis. Een extraparlementair kabinet zou een uitweg kunnen bieden, maar brengt ook risico's met zich mee.


En zo belanden we in de wachtkamer van de politiek, klaar voor een tussenformatie. Geen van de opties lijkt ideaal, geen van de partijen lijkt echt te winnen. Het rapport van Plasterk zal waarschijnlijk concluderen dat er geen andere haalbare optie is dan door te gaan met dezelfde partijen, maar zonder succesvol resultaat.


Dus, wat staat ons te wachten? Een nieuwe verkenner, een nieuwe ronde van gesprekken, en misschien zelfs een herhaling van zetten.

De politieke impasse blijft voortduren, terwijl de kiezers wachten op een beslissing. Maar in de wereld van de politiek is geduld een schaars goed, en de tijd zal uitwijzen welke weg er uiteindelijk wordt gekozen. Voor nu rest ons slechts afwachten en speculeren over wat er komen gaat.


Een ding is zeker, van Mark Rutte zijn we voorlopig nog niet af!

14 sep, 2024
Wierd Duk en de gevaren van de polarisatie
23 aug, 2024
Een gezonde vaderlandsliefde
16 aug, 2024
Het is tijd dat conservatieve christenen kleur gaan bekennen
10 aug, 2024
Een oproep tegen blasfemie
03 aug, 2024
Wanneer werk privé, of privé werk wordt
27 jul, 2024
Kamala is on fire
19 jul, 2024
Tijd voor samenwerking
06 jul, 2024
Eenheid van kabinetsbeleid
09 mrt, 2024
De formatiepoging met de PVV is mislukt!
08 mrt, 2024
Het moederprobleem
Meer posts
Share by: